Gaudiu del turisme rural a Camprodon i la seva vall
La Vall de Camprodon enllaça geogràficament el Ripollès amb la Garrotxa i el Vallespir, ja a França. És una zona amb una gran diversitat climatològica i natural, a causa del gran desnivell entre diferents punts de la Vall, com per exemple Beget a 500 m i el pic Bastiments a prop dels 3.000 m.
La capital de la Vall és Camprodon, una vila amb més d’un segle de tradició turística, una intensa activitat comercial i una oferta lúdica, hotelera i esportiva molt completa.
A Camprodon es troba el tercer gran monestir del Ripollès, el de sant Pere, dels segles X-XII. També us recomanem el Pont Romà, del segle XII; el Museu Albéniz, on coneixereu la vida i obra del compositor fill de la vila; i l’exposició permanent de la retirada, amb material abandonat a la Vall per les tropes republicanes
Per gaudir de l’arquitectura modernista volteu pel Passeig Maristany i el Passeig de la Font Nova, on entre finals del segle XIX i principis del XX es van construir nombroses cases d’estiueig, en l’època en què Camprodon era una destinació turística per excel·lència.
Descobriu la resta de municipis de la Vall de Camprodon
Beget és un nucli agregat a Camprodon, tot i que geogràficament pertany a l’Alta Garrotxa. És un poblet pintoresc, amb els carrerons de pedra. A l’església romànica de sant Cristòfol es pot contemplar la Majestat de Beget, una figura romànica del segle XII d’uns 2 metres d’alçada i de fusta policromada, catalogada com a monument nacional.
De camí cap a França trobem Molló, terra de pas ja des de l’època de romans i celtes. Des del Coll d’Ares es pot veure una magnífica panoràmica del Vallespir. Al nucli agregat d’Espinavell es conserva encara una part de l’antiga farga. I si voleu fer un tast de natura aneu al parc d’animals Molló Parc, on gaudireu de la flora i la fauna del Pirineu.
A Vilallonga de Ter es conserven nombroses restes romàniques entre boscos de pins i roures, alhora que compta amb una de les cabanyes ramaderes més importants de Catalunya. Us recomanem que visiteu, pel seu interès paisatgístic, els nuclis agregats de Tregurà, La Roca i Abella.
A l’església parroquial de sant Esteve (segle XII) a Llanars podeu contemplar el frontal romànic amb escenes de la vida del sant. El nom de la vila es relaciona amb la feina de rentar la llana a la riera de Faitús, que és al que es dedicaven antigament els seus habitants.
Una altra de les poblacions turístiques de la comarca és Setcases, molt a prop de l’estació d’esquí de Vallter. És un bonic poblet que conserva els carrerons estrets, la sèquia descoberta i les antigues cases de fusta, pedra vista i teulada de pissarra. Hi destaquem l’església de sant Miquel, que conserva un retaule barroc del segle XVII, l’únic en tota la Vall que es val salvar de la Guerra Civil.
I si voleu gaudir d’unes vistes espectaculars aneu als Miradors de Setcases i al naixement del riu Ter a Ulldeter, a gairebé 2.500 m d’altitud. Aquí també podreu veure les restes del primer refugi de muntanya de l’Estat espanyol (1906-1908).
Al sud de Camprodon trobem Sant Pau de Segúries, on es conserven restes de la calçada original de la via romana de Capsacosta, una via secundària de la Via Augusta que unia la Vall de Bianya, a la Garrotxa, amb el Ripollès.