Sant Joan de les Abadesses i Ripoll: turisme rural al Ripollès

En aquestes poblacions del Baix Ripollès trobareu els grans monestirs romànics de la comarca: el de Santa Maria de Ripoll i el de sant Joan de les Abadesses. Els orígens de tots dos estan estretament vinculats amb Guifré el Pelós, que els va fundar al segle IX. Fins i tot, la seva filla Emma va ser la primera abadessa del monestir de sant Joan.

Turisme rural a Ripoll

Ripoll, el bressol de Catalunya, és la capital de la comarca. Situada en una cruïlla de camins, està envoltada de boscos, rius, valls i cims, i compta amb una important activitat industrial, empresarial i comercial. Cada dissabte s’hi celebra un mercat gairebé mil·lenari.

El monestir de santa Maria té un gran significat històric i representa l’inici de la Catalunya Vella. Al segle XI, en l’època de l’abat Oliba, va arribar al punt culminant de poder polític, religiós, econòmic i cultural. Hi podeu contemplar la portada del segle XII coneguda com la Bíblia en pedra i les tombes de Guifré el Pelós i Ramon Berenguer III. La visita al Centre d’Interpretació, situat justament al costat, us ajudarà a comprendre la importància del monestir en la història de Catalunya.

Per conèixer la història de Ripoll i el seu patrimoni cultural també us recomanem que visiteu l’exposició permanent de l’Scriptorium; el Museu Etnogràfic, amb interessants col·leccions relacionades amb els pastors, la pagesia, els oficis, la religiositat popular,…; i la Farga Palau, on destacava la producció d’armes de foc, claus i reixes.

I no marxeu de Ripoll sense fer un tomb pel centre. Hi podeu contemplar edificis modernistes de gran interès arquitectònic, construïts durant l’etapa d’industrialització de la vila, com la casa Bonada, la casa Alòs, la casa Siqués,…

Turisme rural a Sant Joan de les Abadesses

Sant Joan de les Abadesses va néixer gràcies al seu monestir, que va atraure als seus voltants grups de persones escampades per tota la vall. Actualment és una població industrial i de serveis que encara conserva importants explotacions ramaderes.

No us preocupeu si us perdeu per sant Joan. Està ple de racons interessants: la plaça de l’abadessa Emma, la Vila Vella, el Pont Vell, la plaça Major, les restes de la muralla, l’església de sant Pol,…

A més del monestir, aneu al Palau de l’Abadia, del segle XV i residència dels abats, que acull l’exposició permanent Romànic, una volta pel Ripollès, un recorregut per les esglésies romàniques dels segles XI, XII i XIII; i el Centre d’Interpretació del Mite del Comte Arnau, on us acostareu a la figura del Comte des de diferents perspectives: el folklore, la història, la música, la literatura…

Us recomanem també l’ecomuseu El Molí Petit, un molí fariner medieval on hi ha un centre d’interpretació de l’ecosistema fluvial; o la casa Maragall, lloc d’estiueig del poeta. Sabíeu que sant Joan de les Abadesses li va inspirar poemes com La vaca cega, Els Goigs de la Mare de Déu de Núria o El Comte Arnau?

Si us agrada la llegenda del Comte Arnau arribeu-vos fins a Gombrèn visiteu el Museu del Comte Arnau i altres llocs vinculats amb la llegenda com el santuari de Montgrony i el castell de Mataplana.

Al Baix Ripollès també podeu visitar:

  • Campdevànol, població amb una llarga tradició agrícola i industrial i amb nombroses esglésies i ermites romàniques; també us recomanem la visita a la Pinacoteca Coll i Bardolet.
  • Vallfogona del Ripollès, amb un nucli medieval molt ben conservat.
  • Ogassa, coneguda per les mines de carbó explotades entre finals del segle XVII i 1967, l’existència de fòssils i les nombroses de fonts i esglésies romàniques (com sant Martí d’Ogassa i sant Martí de Surroca).

 

MÉS INFORMACIÓ SOBRE TURISME RURAL A RIPOLL I SANT JOAN DE LES ABADESSES

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!