Turisme rural a Ribes de Freser i la Vall de Núria

Les poblacions de Campelles, Planoles, Pardines, Queralbs, Toses i Ribes de Freser formen part de la Vall de Ribes, a la part nord-est de la comarca del Ripollès, una zona amb vegetació d’alta muntanya i construccions rurals integrades en el paisatge.

A la Vall destaquen les nombroses petites ermites i esglésies romàniques com sant Vicenç de Planoles; sant Vicenç de Pardines; santa Magdalena de Puigsac; sant Jaume de Queralbs, del segle XII i amb un dels porxos romànics més ben conservat de Catalunya; sant Cristòfol de Toses, del segle XI i amb unes pintures a l’interior que són una reproducció de les originals que es conserven al MNAC; sant Víctor de Dòrria, amb uns frescos originals del segle XII que són únics a tota la comarca;…

Turisme rural a Ribes de Freser

La capital econòmica de la Vall és Ribes de Freser, a la confluència del riu Freser amb el Rigard i el Segadell, tradicional centre d’estiueig i de turisme de muntanya des de principis del segle XX.

Situada en una zona principalment pagesa, a finals del segle XIX s’hi van instal·lar fàbriques de paper i colònies tèxtils industrials fins que la crisi dels anys setanta va obligar la Vall a orientar-se cap al sector turístic.

A Ribes podeu visitar l’església de santa Maria, a l’interior de la qual es troba una reproducció del Baldaquí de Ribes (un fragment de l’original es conserva al Museu Episcopal de Vic), considerada una de les millors peces de pintura sobre taula del segle XII català; les restes del castell de sant Pere; el Granòfir de Ribes, símbol cristià de la població i l’únic que hi ha a Catalunya, una roca subvolcànica que formava part de l’interior de la xemeneia d’un volcà de més de 400 milions d’anys d’antiguitat;…

A Fornells de la Muntanya, nucli agregat de Toses, hi ha el Museu del Pastor, on través de col·leccions d’eines, estris i remeis, coneixereu com era la vida dels pastors de la Vall.

I si voleu tenir una perspectiva de tota la Vall, aneu fins a Campelles, des d’on la veureu pràcticament tota, i en dies clars fins i tot podreu divisar la Vall de Ter i part de la Plana de Vic.

Turisme rural a la Vall de Núria

En el terme municipal de Queralbs es troba l’estació de muntanya de la Vall de Núria, a uns 2.000 metres d’alçada, santuari de la Mare de Déu de Núria i un dels llocs de culte i pelegrinatge més importants de Catalunya.

Envoltada per cims i muntanyes, és un espai d’una gran riquesa i bellesa natural només accessible amb el tren cremallera, garantia de preservació de l’espai. El cremallera, inaugurat el 1931, té un recorregut de 12,5 km i enllaça Ribes de Freser, Queralbs i Núria, amb un desnivell de més de 1.000 metres.

Vall de Núria és un lloc per gaudir durant tot l’any. Els mesos d’hivern és una estació de muntanya familiar i poc massificada que durant la resta de l’any esdevé un lloc ideal per al senderisme i les activitats a l’aire lliure.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE LA VALL DE RIBES I LA VALL DE NÚRIA

×ATENCIÓ: Cookies no configurades en l'idioma actual. Revisa la teva configuració al plugin, gràcies!